Често задавани
въпроси

Въпроси
и отговори

Какво са фибрите?

Хранителните фибри, наричани още влакнини или баластни вещества, са важна част от диетата на здравия човек. Те са сложни въглехидрати от растителен произход, които не се преработват от организма. Редовният им прием помага за общото здраве и правилното функциониране на храносмилателния ни тракт.

Защо е толкова важно да приемаме влакнини?

Фибрите са неразделна част от дневния хранителен прием. Те спомагат за поддържане на здравето и подобряване на храносмилането. Повечето от нас консумират влакнини в количества, недостатъчни за здравословния дневен прием. Европейската агенция по безопасност на храните препоръчва ежедневна консумация от 25-30 грама фибри, тъй като хранителните фибри спомагат за предотвратяването на диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Какъв тип фибри е Belfibra?

Belfibra са естествено разтворими фибри, които съдържат 100% пшеничен декстрин.

С какво Belfibra  се различава от други добавки
с фибри (влакнини)?

За разлика от някои други добавки с фибри (влакнини), Belfibra няма вкус и мирис и се разтваря напълно в негазирани напитки и меки храни, без да се сгъстява и да предизвиква подуване.

Какъв е вкусът на Belfibra?

Belfibra няма вкус и може да бъде използвана във всякакви течности (с изключение на газирани напитки) и меки храни, без да променя вкуса и текстурата им. По-чувствителните хора биха могли да усетят “дъх” на бисквити при разтваряне само във вода.

Каква е препоръчителната дневна доза фибри?

Европейската агенция по безопасност на храните (ЕФСА) препоръчва средният прием на фибри от растителни храни да бъде 25-30 грама на ден, в т.ч. разтворими и неразтворими фибри. Въпреки това, повечето хора приемат само малка част от това количество. Включване на Belfibra в една здравословна диета може да ни гарантира адекватен дневен прием на фибри.

Как да консумираме Belfibra? 

Belfibra се разтваря за около 30 секунди в 150 – 250 мл напитка или мека храна по избор, без да променя вкуса и вида й. Не се препоръчва за газирани напитки.

В кои храни и напитки можем да използваме Belfibra?

Belfibra може да се смеси във всяка гореща или студена напитка като вода, кафе или сок, както и в меки храни като кисело мляко, супа или яхния. С нея могат да се приготвят баници, кексове, погачи, сосове и топли ястия, без да повлияе на вкуса или начина на приготвянето им. Belfibra може да обогати и почти всяко ястие, съдържащо фибри, без да промени вкуса му. Belfibra не се препоръчва единствено за газирани напитки.

Готвенето с Belfibra променя ли
полезните качества на фибрите?

Използването на Belfibra в готвенето не променя благоприятните ефекти на фибрите, запазвайки същевременно вкуса и консистенцията на храната.

Колко дълго можем да приемаме Belfibra?
Добре ли е да се използва всеки ден?

Belfibra може да се приема ежедневно като хранителна добавка с фибри към дневното меню, без ограничение в продължителността на периода на използване. 

Как стомахът ни понася Belfibra,
безопасна ли е за него?

Като цяло, Belfibra се понася много добре от стомаха и има отличен профил на безопасност.Експертите напомнят, че е важно при висок прием на фибри да се пие достатъчно количество вода (поне 8 чаши дневно).

Колко калории съдържа доза Belfibra?

Една порция/доза Belfibra съдържа 10 kcal (33 kj).

Колко грама фибри съдържа доза от Belfibra?

Всяка доза Belfibra съдържа 4 грама фибри.

Пшеничният декстрин съдържа ли глутен?

Belfibra съдържа 3 mg/kg глутен, което според приетата от Codex Alimentarius категоризация я определя като продукт "без глутен", каквито са продуктите със съдържание на глутен под 20 mg/kg. Въпреки това, хората, които имат някаква непоносимост към глутен, не трябва да консумират глутенсъдържащи продукти, освен ако не са посъветвани друго от техния лекар. Това важи и за консумацията на Belfibra.

Belfibra има нисък гликемичен индекс.
Какво означава това?

Фибрите забавят усвояването на въглехидратите, като съответно намаляват скоростта на вливане на глюкозата в кръвния поток. По този начин предотвратяват резките промени в инсулиновата крива, регулирайки дневната нужда от производство на инсулин и щадейки панкреаса.

Каква е трайността на Belfibra?

Belfibra има срок на годност 2 години. Belfibra трябва да се съхранява при контролирана стайна температура от 20-25 ° C, защитена от влага. Добре е да се проверява всяка опаковка за допълнителна информация относно изтичане на срока на годност.

Къде можем да купим Belfibra?

Скоро Belfibra ще може да се купува във всеки магазин, аптека, фитнес клуб или бензиностанция в България.